Hoppa till sidans innehåll

Fakta om tävling


Hur fungerar en trupptävling?

Vanligtvis tävlar man i tre olika moment; Matta, Hopp och Fristående.

 

matta eller tumblinggolv utförs olika typer av serier (i två eller tre stycken varv) och dessa styrs av tävlingsbestämmelserna för resp. tävling. Här kan man t ex göra hjulningar, rondater och olika typer av volter.

 

Hopp kan genomföras på plint, hoppbord eller trampett, och precis som för matta olika serier som styrs av tävlingsbestämmelserna. Hoppen kan bestå av allt från ljushopp till volter med skruv och rotation.

 

Fristående är en typ av koreografi som kan ses som ett antal svårighetsmoment sammansatt med steg så det bildar en dans. Vilka svårighetsmoment som ska ingå styrs även det av tävlingsbestämmelserna och det kan vara kraftmoment, balansmoment, hopp, piruetter och parövningar.

 

Domarna tittar på:

Domarna har en sk utgångspoäng* som vanligtvis är 9,8. Från den gör de sedan avdrag för alla "fel" som gymnasterna gör.

I Matta och i Hopp utgör den sk kompositionen en liten del (1,0). Här tittar domarna på bl a övningsvalet och att rotationskravet uppfyllts.
Svårigheterna är värda 4,0 poäng och beroende på valda svårigheter har den tävlande truppen olika utgångsvärde här (dock max 4,0).
Utförandedelen (4,8 poäng) innefattar teknik (hur gymnasterna utför svårigheterna), om de utför varvet med sk ström (minst två gymnaster ska vara i rörelse samtidigt), att de inte faller mm 

I Fristående tittar domarna på:

Kompositionsdelen utgör ungefär en fjärdedel av den totala poängen - Hur dansen är komponerad (sammansatt); t ex är övningsvalet anpassat till de tävlandes ålder, hur görs förflyttningarna? mm

Svårighetsdelen utgör också ca en fjärdedel och här ligger poängen för de svårigheter de tävlande utför. Olika svårigheter är värda olika mycket och den maximala poängen kan här uppgå till 2,5. Domarna tittar på om fler än hälften av de tävlande i truppen klarar av svårigheten utifrån de krav som finns - om inte så stryks svårigheten och den sk utgångspoängen* sänks.

Utförandedelen är den största delen och här tittar domarna på de tävlandes teknik; sträckta vrister, står stilla i balanserna, gör piruetter på tå, att de utför rörelserna som en enhet mm

 

Uppdaterad: 18 SEP 2010 11:09 Skribent: Inka Hiltunen

 

Stöd Tullinge Gymnastikförening!

 

Varje gång du spelar hos Svenska Spel och använder ditt spelkort fördelas ett antal poäng på den klubb eller klubbar du valt. Ju fler poäng klubben har desto större del av potten från Svenska Spel får klubben ta del av.

Allt du behöver för att vara med i Gräsroten är ett Spelkort.

Klicka på länken till Svenska spel ovan, välj Tullinge GF och följ instruktionerna.

Postadress:
Tullinge GF - Gymnastik
Box 1
14621 Tullinge

Kontakt:
Tel: 0702731088
E-post: tullingegymnastikfor...

Se all info